In Ondernemen

De keuze voor een rechtsvorm is een van de eerste stappen die gezet moet worden bij het opzetten van een bedrijf. Veel beginnende ondernemers kiezen ervoor om als eenmanszaak te starten. Dit hoeft echter geen definitieve keuze te zijn. Er kan immers in een later stadium een situatie ontstaan waarbij het een betere keuze is om een eenmanszaak om te zetten naar een B.V. Dit is een stap die zeker tot de mogelijkheden behoort en op een relatief eenvoudige manier te zetten is.

 

De belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V. Allereerst is er een verschil die betrekking heeft op de oprichting van het bedrijf. Een eenmanszaak wordt ingeschreven bij de kamer van Koophandel, een B.V. wordt opgericht door het opstellen van een notariële akte. Een eenmanszaak wordt beheerd door één persoon (de eigenaar) dit hoeft bij een B.V. niet het geval te zijn. Een besloten vennootschap kan immers een directie hebben én aandeelhouders. Als de B.V. door een persoon wordt gerund, wordt deze persoon ook wel een directeur-grootaandeelhouder (DGA) genoemd. De eigenaar van een eenmanszaak heeft géén vastgesteld salaris wat bij een B.V. wel het geval is. Dit wordt het DGA salaris genoemd. 

Een belangrijk verschil tussen een eenmanszaak en een B.V. heeft betrekking op de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak is de eigenaar van het bedrijf volledig (inclusief diens privévermogen) aansprakelijk voor eventuele schulden. Doordat een B.V. een rechtspersoon is, zal de zaak de aansprakelijkheid dragen en niet de eigenaren van de B.V. Het privévermogen van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) kan dus niet worden aangetast. 

Tot slot zijn er diverse fiscale verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V. te benoemen. Voor eenmanszaken gelden er immers belastingvoordelen (zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB Winstvrijstelling) waar een B.V. geen gebruik van mag maken. 

 

Wanneer kiezen om een eenmanszaak om te zetten naar een B.V.?

Als een bedrijf een relatief lage winst of een relatief stabiele omzet heeft, is het een goede keuze om te kiezen voor een ondernemingsvorm als een eenmanszaak. Op het moment dat een bedrijf structureel wat meer omzet genereert, wordt de keuze voor een B.V. een interessante optie. Hoe hoger de omzet, hoe fiscaal aantrekkelijker de optie wordt om een B.V. te starten. Daarnaast is het een betere keuze om een B.V. te starten als een bedrijf veel financiële risico’s loopt en vaak hoge investeringen doet. 

Een eenmanszaak omzetten is een proces die je als ondernemer eenvoudig kunt doorlopen door gebruik te maken van de persoonlijke begeleiding van een hierin gespecialiseerd bedrijf. Je wordt op deze manier volledig ontzorgd en je bent verzekerd dat je de (onbekende) stappen in het proces op de juiste manier doorloopt. Op deze manier zul je je bedrijf op de meest soepele manier kunnen voortzetten in een nieuwe ondernemingsvorm.

 

Recente berichten
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken