In Ondernemen, Onderneming

Bedrijf overnemen of nieuw bedrijf starten? Het is een dilemma waar veel (vaak startende) ondernemers mee te maken hebben. Een nieuw bedrijf starten lijkt in de ogen van velen een logische stap maar dit is in de praktijk niet vanzelfsprekend. Ervaring heeft immers geleerd dat de meeste bedrijven in de beginfase ten onder gaan. Waarom zou je als ondernemer dan deze beginfase willen doorlopen als blijkt dat het geen ingewikkeld traject hoeft te zijn om een bestaand bedrijf over te nemen?

 

Waarom veel ondernemers ervoor kiezen om een nieuw bedrijf te starten

Veel ondernemers maken de keuze om een bedrijf vanaf de grond af aan op te bouwen. Vooral het kostenplaatje van het starten van een bedrijf ligt ten grondslag aan deze keuze. De algemene opinie is dat het starten van een nieuw bedrijf veel voordeliger is dan het overnemen van een bestaand bedrijf. Uit de praktijk blijkt dat dit lang niet altijd het geval is. De opstartkosten van een nieuwe onderneming lopen ongemerkt snel op. Het kan zomaar enige jaren duren voordat deze investeringen zijn terugverdiend. Juist dit maakt de keuze voor de andere optie zeker het overwegen waard.

 

Waarom het interessant is om een bestaand bedrijf over te nemen

Het is zeker interessant om te overwegen om een bestaand bedrijf over te nemen. De kosten voor de overname van een bestaand bedrijf vallen in de praktijk vaak niet veel hoger uit dan de opstartkosten van een volledig nieuw bedrijf. Het belangrijkste argument om deze keuze te maken, is dat de betreffende ondernemer als het ware op een al rijdende trein springt. Een bestaand bedrijf heeft immers al een bekende naam en een vast klantenkring opgebouwd. Daarnaast zijn er wellicht mogelijkheden om een kennisoverdracht structuur op te bouwen zodat de instappende ondernemer een zetje in de rug krijgt van de afscheid nemende ondernemer. 

 

Hoe werkt het overnemen van een bedrijf?

De hierboven beschreven structuur om een vliegende start te maken, kan van zeer grote waarde zijn. Dit kan voor een ondernemer zelfs de basis vormen om op een relatief eenvoudige wijze sneller te groeien en meer winst te maken. Daarnaast is de overlevingskans van een overgenomen bedrijf vaak veel groter dan bij het nieuw opstarten van een bedrijf. Uiteraard is het overnemen van een bedrijf een relatief ingewikkeld traject waarbij financiële-, fiscale- en juridische aspecten een rol kunnen spelen. Daarnaast is het een lastige procedure om de waarde van een bedrijf in te schatten. Een bedrijfsovername specialist kan van grote waarde zijn voor een ondernemer die de intentie heeft om een bedrijf over te nemen. Deze persoon zal als regisseur van het ingewikkelde proces van het kopen van een bedrijf optreden. Hierdoor zal de betrokken ondernemer volledig ontzorgd worden om op de meest soepele manier gebruik te kunnen maken van de waarde van een bestaand bedrijf. 

Recente berichten
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken