In Financiering, Geen categorie, Juridisch

Is BTW op relatiegeschenk aftrekbaar? Alle ins and outs

Heb jij er ook zo’n zin in, het einde van het jaar? Lekker genieten van de gezelligheid rond de Kerstdagen en natuurlijk alle cadeautjes die bij de feestmaand horen. Ook voor jou als ondernemer is dat leuk, want je zult heel wat mensen blij gaan maken met een geschenk. Als je personeel hebt, dan kies je voor hen natuurlijk een leuk kerstpakket uit. Maar ook voor je zakelijke relaties wil je graag iets doen. Verras je relaties met de leukste eindejaarsgeschenken en laat hen op die manier weten dat je de samenwerking waardeert. Pas alleen wel op dat je jezelf niet in de vingers snijdt met leuke relatiegeschenken tijdens kerst of andere leuke cadeaus, waar je later alsnog een vervelende rekening voor krijgt. Hoe dat zit? Wij leggen je alles uit over BTW op relatiegeschenken.

Wanneer is iets een relatiegeschenk?

Voor relatiegeschenken gelden speciale regels, ook voor de BTW over die geschenken. Allereerst moet je duidelijk hebben wanneer iets gedefinieerd wordt als relatiegeschenk en daarna kun je kijken wat de geldende regels voor de BTW zijn. Geschenken voor je personeel gelden niet als relatiegeschenk en cadeaus die je weggeeft aan potentiële klanten of zakelijke relaties tellen ook niet mee. Het gaat om cadeaus voor bestaande zakelijke relaties.

Hoe zitten de regels in elkaar?

Bij relatiegeschenken geldt doorgaans de regel dat de BTW niet aftrekbaar is als dat voor de ontvanger ook niet zo zou zijn als hij het cadeau zelf had gekocht. De belangrijkste uitzondering is als het bedrag voor het cadeau onder een bepaalde grens van rond de 225 euro ligt. Dan mag je de BTW altijd aftrekken. Maar pas op, de regels veranderen regelmatig dus check het altijd even bij de Belastingdienst.

Duurdere cadeaus weggeven

Geef je een cadeau dat boven de aftreknorm ligt, zorg er dan voor dat je iets weggeeft dat de ontvanger zakelijk kan gebruiken, dan had de ontvanger immers zelf ook de BTW afgetrokken. Nu mag jij dat doen, omdat jij degene bent die de BTW oorspronkelijk betaald heeft. Geef je een cadeau weg dat duurder is dan de BTW-grens en is de ontvanger een particulier of ondernemer die geen BTW afdraagt? Dan geldt voor jou ook geen aftrek.

Zoals je merkt zijn er nogal wat voorwaarden om in het achterhoofd te houden. Zorg dat je je hierdoor niet laat weerhouden een perfect passend geschenk te kopen voor je zakelijke relaties. De waardering die je ermee toont en de goodwill die je ermee kweekt, zijn de moeite waarschijnlijk meer dan waard.

Recente berichten
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken