In Ondernemen, Onderneming

Bij het starten van een nieuwe onderneming wordt vaak gevraagd om met een ondernemingsplan te komen. Dit is niet alleen handig voor de ondernemer zelf, maar ook voor mogelijke investeerders in het bedrijf. Met een bedrijfsplan breng je al jouw kansen op de huidige markt in kaart. Hierbij betrek je niet alleen de concurrenten, maar bepaal je ook hoe je de doelgroep kunt bereiken.

Het belang van een sterk businessplan hoeven we jou dus niet uit te leggen. Hoewel een businessplan niet verplicht is, kunnen er zich situaties voordoen waarbij dit wel geadviseerd wordt. Bijvoorbeeld wanneer je samen met iemand anders een bedrijf wilt opzetten en hem of haar meer inzicht wilt geven in de onderneming. Of wanneer je financiële ondersteuning bij de bank aanvraagt. Maar hoe begin je zo’n businessplan? Wij zetten 4 tips op een rijtje. 

Gooi de laptop aan de kant 

Allereerst is het belangrijk om niet alleen achter de laptop te blijven zitten, maar eventjes volledig offline te gaan. Pak simpelweg een groot vel papier en een vulpen er bij en begin met schrijven. Schrijf in eerste instantie alles op wat in je op komt. Formuleer dit in steekwoorden. Zo krijg je een duidelijk overzicht van hetgeen wat jij in het businessplan wilt vermelden. Met een Parker pen van Pwakkerman.com zullen de ideeën blijven stromen. Dit ten opzichte van simpelweg wat tokkelen op de laptop. Uit onderzoek is immers niet voor niets gebleken dat schrijven met een (vul)pen van positieve invloed is op de creativiteit. Ook tijdens het brainstormen werkt dit heel effectief. Niets is te gek. Laat je creativiteit de vrije loop! 

Waar ga ik mij vestigen? 

In een businessplan vertel je niet alleen wat je gaat doen en hoe je de doelgroep kunt aantrekken, maar ook vanuit waar je dit gaat doen. Wil je als zzp’er te werk gaan en voornamelijk vanuit huis werken? Dan zal dit heel anders zijn dan wanneer je zelf een pandje huurt. Bedenk daarom goed wat handig is. Sommige beroepen kunnen eenvoudig vanuit huis worden uitgevoerd. Zeker wanneer contact met de klant voornamelijk digitaal verloopt. Wanneer je echter producten verkoopt kan het handiger zijn om daadwerkelijk over een eigen pand te beschikken. Hier kan je niet alleen een opslagruimte creëren, maar eventueel ook vanuit daar verkopen. Alles is mogelijk. Pak je montblanc vulpen er maar bij en schrijf op waar jouw onderneming gevestigd wordt. Probeer tevens de voor- en nadelen van iedere optie tegen elkaar af te wegen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf. 

Is er een markt voor? 

Iedere onderneming begint natuurlijk met een goed plan. Maar hoe goed je jouw idee ook vindt, er moet natuurlijk ook wel een markt voor zijn. Het zou zonde zijn om al je geld en tijd te investeren als er in jouw branche teveel concurrentie is of wanneer er eigenlijk geen vraag is naar hetgeen wat je probeert te verkopen. Doe daarom goed research in de desbetreffende branche. Neem eventueel contact op met andere grote spelers in deze markt en vraag naar hun ervaringen. Bezoek tevens andere winkels of bedrijven en bekijk hoe hun te werk gaan. Doe inspiratie op en schrijf dit eenmaal thuis met een lamy vulpen op papier. Zo weet je precies wat je te wachten staat. 

Hoeveel geld heb ik nodig? 

Bijna ieder bedrijf vraagt om financiële ondersteuning wanneer deze voor het eerst opgestart wordt. Bijvoorbeeld om te investeren in social media, materialen aan te schaffen of om simpelweg de eerste maanden huur van het pand te betalen. Wellicht heb je zelf wel wat financiële reserves opgebouwd, maar het kan ook zo zijn dat je voor financiële ondersteuning bij de bank aanklopt. In dat geval is het belangrijk om in je businessplan op te nemen hoeveel geld je precies nodig hebt en waar je dit voor wilt gebruiken. In een bijbehorend financieringsplan laat je zien of jouw plan kans van slagen heeft. Met je Waterman pen schrijf je alle informatie op die het interessant maakt voor investeerders om jou geld te lenen. Zonder goed businessplan, geen samenwerking. 

Recente berichten
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken