Wanneer u wordt beschuldigd van verzekeringsfraude door uw verzekering, kan dit enkele vervelende gevolgen voor u hebben. Niet alleen wordt uw schadeclaim afgewezen en draait u dus zelf op voor alle kosten. U krijgt ook nog eens een CIS-registratie aan uw broek. Wanneer u inderdaad fraude heeft gepleegd is deze behandeling terecht, maar uit ervaring blijkt dat de beschuldigde lang niet altijd daadwerkelijk fraude heeft gepleegd. Zelfs bij volledig terechte schadeclaims worden verzekerden soms opgezadeld met de problemen die een CIS-registratie oplevert. Deze CIS-registratie maakt het afsluiten van een nieuwe verzekeraar nagenoeg onmogelijk. Verzekeraars willen u niet verzekeren of rekenen torenhoge premie’s, waardoor verzekeren niet langer interessant is. Waarom krijgt u een CIS-registratie en wat kunt u doen om deze ongedaan te laten maken?
Waarom krijg ik een CIS-registratie?
Verzekeringsmaatschappijen krijgen regelmatig te maken met verzekeringsfraude: mensen die schadeclaims indienen door diefstal te ensceneren of door op andere slinkse wijze de verzekeringsmaatschappij te misleiden. Om zich hiertegen te wapenen doen de maatschappijen steeds meer moeite om frauduleuze schadeclaims te filteren. De verzekeraars zijn gebonden aan strenge eisen en dienen degelijk onderzoek uit te voeren voordat ze iemand van verzekeringsfraude mogen beschuldigen. Toch blijkt dit niet altijd te gebeuren. Zelfs bij netjes ingevulde schadeclaims kunnen verzekeraars moeilijk doen en dreigen met een CIS-registratie. Wanneer u per ongeluk een fout heeft gemaakt bij het indienen van een schadeclaim is dit niet strafbaar. De verzekeringsmaatschappij moet aantonen dat u bewust heeft gehandeld.
Wat houdt een CIS-registratie in?
De gevolgen van een CIS-registratie zijn significant. Ook hierbij geldt dat een verzekeringsmaatschappij verplicht is om het belang van de registratie af te wegen tegen de nadelige gevolgen voor de verzekerde. Dat ze dit moeten doen, betekent echter niet dat ze dit altijd daadwerkelijk doen. Een CIS-registratie mag maximaal acht jaar blijven staan. Met een CIS-registratie is het vrijwel onmogelijk om een verzekering af te sluiten. Deze registratie kan worden ingezien door alle verzekeraars en geen enkele maatschappij wil een fraudeur verzekeren.
Wat kan ik nu doen?
Een advocaat kan ik het geval van een onterechte CIS-registratie uw zaak aanvechten. Uw verzekeringsmaatschappij moet kunnen bewijzen dat u fraude gepleegd heeft en moet kunnen aantonen dat ze het belang van de registratie op correcte wijze hebben afgewogen tegen de gevolgen voor u. Een verzekeringsadvocaat heeft ervaring met dergelijke gevallen en weet precies welke rechten u heeft en welke plichten een verzekeraar heeft. In het geval van een onterechte registratie zal uw advocaat u adviseren een gerechtelijke procedure te starten. Advocatenkantoor Phea heeft ruime ervaring met geschillen in het verzekeringsrecht en kan u helpen bij uw zaak. Bekijk de website voor meer informatie en neem contact op voor vragen en advies.